Unga Forskare Etapp 2

måndag 4 juni 2018

Eric Sjöberg


Till vänster ser vi Amelie Stenwall och Gadir Al-Assadi från Kunskapsgymnasiet som redogör för sitt projekt "Att frigöra kiselager från dess mikrobion"
Till höger ser vi Sofia Parenius, Emmy Gustafsson och Emma Friberg från Hulebäcksgymnasiet som presenterar sitt projekt "Matsvinn ur ett hållbarhetsperspektiv"

Läs mer genom att klicka på rubriken



Matsvin ur ett hållbarhetsperspektiv. 
De tre unga forskarna har studerat matsvinnet vid sin egen skola och sedan tagit fram ett antal affischer  med tänkvärda frågeställningar kring vad matsvinn betyder i ett hållbarhetsperspektiv som affischewn nedan.

Med dessa affischer och resultaten från sians studier har sedan informerat och diskuterat såväl med övriga elever som personal vid skolan hur man reducera matsvinnet. På frågan om det var nån maträtt vid skolan som gav mer svinn än andra, var svaret att de mest populära rätter hade procentuellt högst svin. Detta beror på att många tar väsentligt mer än de sedan orkar äta upp.
Nedan får de unga forskarna sina diplom av vår president Helena och 4000 kr att dela på.


De unga forskarparet från Kunskapsgymnasiet har i kontakt med GU fått en möjlighet att studera hur man med kiselalger kan studera hur mycket antibiotika som läcker ut i havet. Vad värre är så når denna antibiotika åter oss människor som är i slutet på en lång näringskedja, som börjar med att nån liten räka äter alger och sen blir uppäten av nån mindre fisk som blir uppäten av nån stööre som männiksor äter.
De studier visade gav en en skrämmande bild av hur mycket antibiotika som läcker ut i havet till och med direkt med spillvattnet från nån fabrik som tillverkar antibiotika. Det är inte givet att man alltid måste ehandlas med antibiotika!

Här överlämnar president Helena diplom och 4000 kr till de Unga Forskarna.



Nedan flankerar Selma och Helena de unga forskarna.
Selma har ansvarat för kontakten med arrangörerna av Unga Forskare - GU och Chalmers -